04.03.2016 İstanbul Türkiye Gıda Sanayi Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz’un ev sahipliğinde ve Meclis Başkanı Necdet Buzbaş başkanlığında, İstanbul Ticaret Borsası Hizmet Binasında toplandı.
Kopuz
açış konuşmasında, Meclis Üyelerini Borsa’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti
belirttikten sonra toplantı gündem maddelerinin önemine değinerek, meclis üyelerine
başarılı bir toplantı olması temennisinde bulundu.
Gündem
maddesi kapsamında ilk olarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından
sektörün görüşüne açılan, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nin yerine
geçecek Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme
Yönetmelik Taslağı ile Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları
Yönetmelik Taslağı görüşüldü.
Meclis
akademik danışmanı İsmail Mert, yönetmeliklerin, 29.12.2015 tarihinde görüşe
açıldığını ve Bakanlığın hala değerlendirme aşamasında olduğunu belirttikten
sonra, önceki etiketleme yönetmeliğinden farklı olarak ikiye ayrılan yeni
etiketleme yönetmeliğinin getirdiği düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Bu
kapsamda; hazır ambalajlı gıdaların etiketinde enerji ve besin öğeleri miktarlarının
belirtilmesinin zorunlu olması, satın alma sırasında tüketicinin gıdanın
karakteri veya doğası hakkında bilgilenmesine imkân verecek Temel Görüş Alanı
uygulamasının başlatılması, lokanta, restoran ve kafe gibi gıda toplu tüketim
yerlerinde tüketicilere arz edilen gıdalar için; 14 grupta belirlenen alerjen
maddelerin belirtilmesinin zorunlu hale getirilmesi gibi düzenlemelerin yer
aldığı yeni yönetmelikler hakkında görüşler alındı.
Ürün
etiketlerinde yer alması zorunlu hale getirilen bilgilerin bazı ürün ambalajlarıyla
uyumlu olamayacağını, bunun dışında etiketteki bazı detay zorunlulukların da
sektörü oldukça mağdur edebileceğine değinen üyeler, Bakanlık temsilcileri ve sektörün
paydaşlarıyla geniş katılımlı bir toplantı ile yönetmeliğinin tekrar üzerinden
geçirilmesinin faydalı olacağını belirtti.
Toplantıda
ayrıca; Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Mevzuatı görülmüş, özellikle
tavukçuluk sektöründe faaliyet gösteren meclis üyeleri; şuana kadar sadece yem
amaçlı kullanılmak üzere 7 soya ve 25 mısır çeşidi olmak üzere toplam 32 çeşide
onay verildiğini, ancak AB'de onaylı toplam 59 gen bulunduğunu belirterek;
besicilikte en büyük maliyeti oluşturan yemin, girişinin kolaylaşması ve
maliyetinin düşmesi için başvurusu yapılan daha fazla gene onay çıkmasını
beklediklerini ifade etti.
Bunun
yanında; GDO bulaşanıyla ilgili yaşadıkları sıkıntıya değinen üyeler; GDO’lu
olmayan gıda ürünlerinde rüzgâr, polen ya da taşıma nedeniyle GDO bulaşığı
çıkabildiğini, ülkemizde yasa gereği binde bir oranında bile bulaşı tespit
edildiğinde ürünün “GDO”lu kabul edildiğini, bu durumun üreticiyi zor durumda
bıraktığını ifade ettiler.
Üyeler,
Türkiye’de yemde hiçbir şekilde GDO kullanılmadığını ve bunu desteklediklerini
ancak; bulaşıdan kaynaklı GDO damgası almamak için AB’deki gibi GDO bulaşı limiti
belirlenmesini talep etti.
Toplantıda
ayrıca; sektörün karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan ve üreticiyi
olduğu gibi tüketiciyi de etkileyen gıda ürünleri ile ilgili medyada yanlış
bilgilendirmelerin önlenmesine yönelik değerlendirmeler alındı.
Mekanik
ayrılmış et(MAE veya MDM) ürünlerinin kullanımının yasaklanmasına ilişkin
uygulamanın da görüşüldüğü toplantıda; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tarafından
Hazırlanan “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında
Yönetmelik Taslağı” ile “Perakendeciler Konseyi Yönetmelik Taslağı”
değerlendirildi.
Toplantıda
son olarak Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi (ÜDTS) görüşülerek, TOBB Global
Standartlar(GS1) Müdürlüğü tarafından GS1 ve TOBB Senkron Veri Havuzu hakkında
bilgilendirmede bulunuldu.