ANA SAYFA | HABERLER | HABER ARŞİV | HABER ARAMA | ENGLISH
ADASO’da “Suriyeliler’in istihdamı” anlatıldı

17.05.2016 Adana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Adana Sanayi Odası (ADASO) işbirliğiyle düzenlenen “Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin İşgücü Piyasasına Erişimi” konulu bilgilendirme toplantısı Adana Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan ADASO Genel Sekreteri Bora Kocaman, Suriyeliler’in istihdam edilmesine ilişkin esas ve usulleri belirleyen yönetmeliğin Ocak ayında yürürlüğe girdiğini, bu kapsamda işletmelerin bilgilendirilmesinin amaçlandığını söyledi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yabancılar Daire Başkanı Muharrem Gözüküçük, Suriyeliler'in istihdamı, kayıt dışı çalışanlarla ilgili yaptırımlar, geçici koruma altındaki yabancıların çalışma izin başvuru koşulları ve son dönemde getirilen yenilikleri anlattı.

 

Suriyeli çalıştırmak isteyen işverenlerin mutlaka “çalışma izni” alması gerektiğini belirten Gözüküçük, aksi halde sosyal güvenlik kapsamında çalıştırılmış olsa dahi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınacağını vurguladı.

 

Ülkemizde yaklaşık 3 milyon, Adana bölgesinde ise 200 bin Suriyeli bulunduğunu belirten Gözüküçük, geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izni olmadan çalıştırılamayacağını ve Türk işçi sayısının yüzde 10’unu geçemeyeceğini, iş barışı bozulmadan istihdamın sağlanması üzerinde hassasiyetle durulduğunu ifade etti.

 

Gözüküçük, yabancıların geçici koruma kayıt tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvuruda bulunabileceğini, başvuruların yabancıları çalıştıracak işveren tarafından "e-Devlet" üzerinden yapılacağını ifade etti.

 

Bağımsız çalışma iznine başvurma hakkı olanlar kendi adına başvuruda bulunacağına dikkat çeken Yabancılar Daire Başkanı Muharrem Gözüküçük, yönetmelikle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

 

“Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacaklar, çalışma izni muafiyeti kapsamında olacak. Muafiyet başvuruları, geçici koruma sağlanan il valiliğine yapılacak. Bu başvurular, ilgili valilik tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilecek. Bakanlık, mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak yabancılara ilişkin il ve kota sınırlaması getirebilecek. Çalışma iznine başvuru hakkı verilmesinde, yabancının kalmasına izin verilen iller esas alınacak. Bakanlıkça, yabancı istihdamı kotası değişen oranlarda uygulanabilecek.

 

İşveren tarafından, iş yerinin kayıtlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden, çalışma izni başvurusu tarihinden önceki 4 haftalık süre içerisinde yabancının çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığının belgelendirildiği başvurularda istihdam kotası uygulanmayabilecek. Asgari ücretin altında ücret ödenemeyecek, geçici koruması sonlandırılan veya iptal edilen yabancıların aldığı çalışma izinleri de iptal edilecek.”









Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9.Km) 06530 /ANKARA Tel:+90(312) 218 20 00 (PBX) Faks: 219 40 90-93
Her hakkı saklıdır.© 2024 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği